Monday, November 20, 2006

Barbara Voors

Barbara Voors (Zweden, 1967) groeide op in Iran waar haar Nederlandse vader werkzaam was op de Zweedse ambassade. Na de val van de sjah in 1979 vluchtte get gezin. Barbara Voors werkte als journaliste en debuteerde als schrijfster in 1990. In Nederland brak ze in 1999 door met "Zusje van me". Daarna verschenen haar romans "Vertrouwen in jou" en "Slapeloos".


Het boek "Slapeloos" (2001)
Savanna Brandt, 36 jaar, lijdt aan slapeloosheid. Al ruim twee maanden heeft ze nauwelijks geslapen en haar wereld begint uiteen te vallen. Savanna's sociale leven staat op een laag pitje. Ze rouwt nog altijd over de dood van haar zesjarige zoontje Martin, dat vijf jaar geleden overleed. 's Nachts, terwijl ze achter haar computer werkt aan haar proefschrift over een Britse schrijfster, komen er vreemde e-mails binnen, 'liefdesbrieven'. Er is iemand die haar bedreigt en met minachting over vrouwen schrijft. Savanna weet niet wie de afzender is, noch waarom hij of zij het op haar gemunt heeft. Maar het is haar wel duidelijk dat de afzender haar verleden kent...

Het boek "De zussen van mijn dochters"
In de vroege zomer van 2000 wordt de negenentwintigjarige Lucy wegens een overdosis een New Yorks ziekenhuis binnengebracht. Acht jaar daarvoor was ze verdwenen. Af en toe gaf ze een teken van leven door een ansichtkaart te sturen vanaf wisselende plaatsen in de wereld.
Haar zus Annie reist vanuit Zweden naar New York om bij haar bewusteloze zus te waken. Op aanraden van de behandelend arts vertelt Annie haar levensverhaal aan Lucy. Hun andere zus, Mimmi, stuurt per e-mail haar verhaal, zodat Annie ook dat voorlezen. Dit alles in de hoop dat Lucy het hoort en zal bijkomen. Beetje bij beetje wordt het beeld van de jeugd van de zussen en hun alleenstaande, hardwerkende moeder duidelijk. Een beeld dat ook bepaald wordt door de vriendinnen van de drie zussen, die door hun moeder steevast de zussen van mijn dochters wordt genoemd.

Het boek "De Aardbeibeet" (2003)
Molly en haar vijftien jaar oudere man hebben alles; zij een carriere als celliste, hij als dirigent, twee kinderen, geld, een huis aan zee, auto's. Hun leven is druk maar beheersbaar en toch... Als Molly haar man betrapt met de oppas, vallen haar wereld en haar gezin in duizend stukken uiteen. Molly probeert te begrijpen wat er aan de hand is. Dat de scheiding niet op zichzelf staat, maar slechts een onderdeel is van de ineenstorting, wordt duidelijk als ze haar dagboek terugleest en er vreemde berichten bij haar worden bezorgd die op lugubere wijze haar dood aankondigen.

1 comment:

astrid said...

In de zussen van mijn dochters herken ik elementen van het eerder van haar gelezen boek "zusje van me" Dat vind ik wat minder, zie graag veel creativiteit bij een schrijfster. Het boek wordt allengs aangrijpender en vannacht moest het dan toch nog in een teug uit...het verlangen dat als leitmotiv in dit boek lijdt (met lange ij dus) greep ook mij bij de keel. De raamvertelling is goed opgezet, de stille woorden van Lucy daarin mooi verweven. Minder spanning dan ik dacht maar meer emotie. Mooi boek.
Astrid 31122006