Monday, November 20, 2006

Carry Slee

Carry Slee (1949, Amsterdam) werd bekend door haar succesvolle, bekroonde kinderboeken. Ze wilde al vroeg schrijfster worden, maar toneel trok haar ook. Ze ging na de middelbare school naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs.


Carry Slee is lesbisch en heeft samen met Elles twee dochters, die haar grootste inspiratiebron vormen. Toen haar dochters nog jong waren bedacht Carry verhalen voor hen. Ze waren zo enthousiast dat Carry besloot de verhalen naar een tijdschrift voor kinderen te sturen. Toen ze vervolgens ook werden uitgegeven besloot Carry zich fulltime aan haar schrijverschap te wijden. Aanvankelijk schreef ze kinderboeken, later ook romans voor volwassenen.

Hoe Carry's schrijverscarriere zich ontwikkelde en een succes werd kun je lezen in haar nieuwe roman De toegift (2005).

Het boek; "Moederkruid"
In 2001 verscheen haar eerste roman voor volwassenen, Moederkruid. In deze veelgeprezen roman registreert Carry door de ogen van een kind wat er gebeurt als angst te groot wordt om te dragen. In een ingehouden stijl, wars van sentimentaliteit en effectbejag, beschrijft ze de pijn en tragiek van opgroeien in onveiligheid.

Het boek; "Dochter van Eva"
In 2002 volgde Dochter van Eva, waarin de hoofdpersoon uit Moederkruid haar ouderlijke huis verlaat, op zoek naar haar identiteit, en vooral een nieuwe moeder. Van de romans zijn al meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Het boek; "De toegift"
De toegift is de derde roman voor volwassenen. Deze verscheen in mei 2005.

No comments: