Tuesday, March 25, 2008

Andrea Levy is geboren in Londen in 1956 en heeft Jamaicaanse ouders. Ze is de auteur van vier novels, ieder met het zelfde thema vanuit een ander gezichtspunt gezien - de zwarte kinderen van van Jamaicaanse emigranten die in Engeland geboren zijn.

Haar eerste novel, de semi-autobiografische ''Every Light in the House Burning'' is van 1994 en gaat over een Jamaicaanse familie die ind e jaren 60 in Londen leeft. Haar tweede 'Never far From Nowhere'' is van 1996 speelt zich af in de jaren 70. In ''Fruit of the Lemon'' uit 1999 gaat een jonge zwarte man naar Jamaica en ontdekt een persoonlijke geschiedenis waar hij niks van af wist. Het boek ''Small Island'' uit 2004 heeft de Orange Prize gewonnen en de Whitbread Book of the Year Prize en de Commonwealth Writers Prize.

Het boek; ''Klein Eiland''.
Het is 1948 en Engeland herstelt zich langzaam van de oorlog. Op Nevern Street nummer 21 is de strijd echter pas net begonnen. Queenie Bligh heeft besloten huurders in huis te nemen nu haar man nog steeds niet is teruggekeerd uit de oorlog. Een van hen is de Jamaicaan Gilbert Joseph, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdeed in de Royal Air Force, maar nu door iedereen met de nek wordt aangekeken. Vanuit het kleine eiland Jamaica voegt zijn vrouw Hortense zich bij Gilbert in Londen, maar ze heeft geen idee van het harde leven dat haar te wachten staat. En ook Gilbert is niet meer de man die hij ooit was. Klein eiland toont een periode in de naoorlogse geschiedenis waarin Engeland voor grote veranderingen stond.


1 comment:

Joëlle weblog said...

Ik vond dit een fascinerende en aangrijpende roman. Het las makkelijk, maar ondertussen werden er belangrijke onderwerpen als migratie en acceptatie behandelt. Ik vond het mooi hoe alles aan het eind in elkaar paste.