Sunday, February 25, 2007

Khaled Hosseini

Khaled Hosseini is geboren in Kabul, Afghanistan in 1965. Hij is de oudste van vijf kinderen. Zijn moeder was onderwijzeres op een meisjesschool in Kabul. In 1976 verhuisde Khaleds familie naar Paris, waar zijn vader diplomaat was. In 1980 zouden ze terug gaan, maar toen was er al zo veel gebeurd in Afghanistan. Khaleds familie verhuisde naar San Jose in de USA.

Hij studeerde aan de Santa Clara University en studeerde af aan de UC San Diego School of Medicine. Vanaf 1996 is hij een praktiserend internist. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen; Haris and Farah. The Kite Runner is zijn eerste novel.

Het boek ''De Vliegeraar'' (2006)
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Op een dag komt er door wrede wijze een einde aan hun bijzondere vriendschap. Amir en zijn vader vluchten naar de Verenigde Staten, waar ze een nieuw bestaan opbouwen, maar Amir slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem terug naar Afghanistan, waar Amir wordt geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om de oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem mee in een huiveringwekkend avontuur.

Het boek ''Duizend schitterende zonnen'' (2007)
Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, geloof en de verlossing die de liefde uiteindelijk biedt. Mariam en Laila zijn twee zeer verschillende vrouwen, maar in het door oorlog geteisterde Afghanistan komen hun paden toch samen. De ongeschoolde Mariam is vijftien jaar wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Bijna twintig jaar later ontmoeten de twee vrouwen elkaar wanneer de ouders van de beeldschone Laila om het leven komen bij een raketaanval. Laila raakt zwaargewond en wordt door Rasheed uit het puin gehaald. Hij neemt haar mee naar huis uit zelfzuchtige overwegingen: hij wil met haar trouwen in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kon geven. In eerste instantie overheerst de achterdocht en jaloezie tussen de twee vrouwen, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Ondanks de beklemmende situatie zetten Mariam en Laila alles op alles om in deze hel te overleven.

3 comments:

Joëlle weblog said...

Van alle boeken die ik gelezen heb, is dit toch wel een van de aller mooiste! Er zitten zo veel thema's in verwerkt en het verhaal is zo 'echt'. Het is een boek dat je het liefste in een keer uit wil lezen. Een echte aanrader dus!

Anonymous said...

Ik ben blij dat je het boek net zo mooi vindt als Vincent en ik!
Het is het mooiste wat ik de laatste tijd gelezen heb.
Een aanrader voor iedereen.

Andrea.

Joëlle weblog said...

Duizend schitterende zonnen was minstens net zo prachtig als de vliegeraar. Fantastisch geschreven, het verhaal gaf me meerdere malen kippenvel en deed me realiseren dat wij als vrouwen heel blij mogen zijn met alle vrijheden die we hier hebben in Europa.