Monday, November 20, 2006

Marianne Frediksson

Met 'Anna, Hanna en Johanna' brak de Zweedse schrijfster Marianne Frediksson (1927) in 1998 internationaal door. In Nederland werd de roman door lezers gekozen tot Boek van het jaar.

De opvolger 'Simon' kreeg van het publiek de bekroning Beste Vertaalde Roman van het Jaar. Daarna vonden ook 'Volgens Maria Magdalena' en 'Inge en Mira' hun weg naar een grote schare lezers. Helaas is deze fantastische schrijfster begin 2007 overleden.

Voor een langere biografie, zie deze webpagina.

Het boek; "Het boek Eva". (1980)
Nadat haar zoon Kaïn zijn jongere broer Abel heeft vermoord, trekt Eva de bergen in. Ze is geschokt door de gebeurtenis en ze wil nadenken. De herinnering aan haar moeder komt boven, een vrouw die ingewijd was in de mysteriën van het leven en veel respect afdwong. Met haar loopt Eva weer als kind over de velden en de akkers. Haar moeder vertelt over hun afkomst, de sterren, kruiden en planten, de eenheid tussen licht en donker, trots en schuld. Door die opnieuw beleefde ontmoetingen gaat Eva steeds beter begrijpen wie ze is en dat ze op haar gevoel moet vertrouwen. Gesterkt door dat inzicht gaat ze terug naar haar gezin en probeert ze het verlies van Abel, de reddeloosheid van Kaïn en het onbegrip van Adam een plaats te geven.

Het boek; "Het boek Kaïn". (1981)
In Het boek Eva probeert de eerste vrouw haar verdriet te verwerken nadat haar oudste zoon Kaïn zijn broer Abel heeft vermoord. Ze probeert hem te begrijpen en te helpen in zijn redeloosheid. In dit tweede boek ligt het accent op Kaïn zelf. We leren hem kennen als een krachtige, verstandige man. Hij heeft een avontuurlijk leven. Maar diep vanbinnen kan hij zich niet bevrijden van zijn schuldgevoel omdat hij het met niemand kan delen.

Het boek; "Norea, dochter van Eva". (1983)
Norea, de dochter van Eva en Adam, is een markant personage in Marianne Fredrikssons grote mythe over de mensheid. Als Norea in de Middeleeuwen geboren zou zijn, was ze als heks op de brandstapel beland. Zou ze nu hebben geleefd, dan was ze wellicht opgesloten in een psychiatrische inrichting. Want Norea kan in het verborgene kijken, in dat wat achter de wereld ligt die we allemaal als werkelijkheid ervaren. Eva, de oermoeder, ziet zichzelf weerspiegeld in het meisje. Ze wil het liefst dat haar dochter een normale jeugd heeft. Maar Norea is nu eenmaal anders. Ze kan gedachten lezen en ziet de toekomst in haar dromen en fantasieën. Het meisje heeft het in zich om de mensheid te redden.

Het boek; "Simon": (1985)
Simon groeit op in een paradijselijke omgeving in een huis aan de kust van Göteborg. Ondanks de oorlogsdreiging heeft hij in het niet bezette Zweden een geborgen jeugd. Omringd door de liefdevolle zorgen van zijn adoptiemoeder Karin leeft hij in eenheid met de natuur. Zijn joodse afstamming is hem aan te zien, maar om hem te beschermen verzwijgen zijn adoptief-ouders zijn herkomst. Simon is voortgekomen uit een geheime relatie van een nicht van zijn vader met een verdwenen joodse musicus. Hij lijdt onder het besef anders te zijn dan zijn ouders en met de onthulling van de waarheid begint voor hem een zoektocht naar zijn identiteit. Simons ontwikkeling is nauw verweven met die van zijn eveneens joodse vriend Isak. Beide jongens moeten op weg naar de volwassenheid hun eigen demonen verslaan, maar vinden uiteindelijk bevrijding en harmonie.

Het boek; "De nachtwandelaar". (1988)
In het begin van de jaartelling wordt in Rome een jongen geboren: Marcus. Zijn ouders hebben een verstandshuwelijk en zijn moeder stuurt het kind naar Seleme, een jonge slavin, die de jongen voedt en grootbrengt. Later verkoopt Marcus' moeder Seleme aan een bordeel. Marcus is dan vijf jaar en het verlies van Seleme raakt hem zó dat hij blind van verdriet wordt.
Dan benadert zijn grootvader de mysticus en astronoom Anjalis, om de in zichzelf gekeerde jongen te genezen. Anjalis wil zijn tijd eigenlijk niet aan zo'n kind verdoen, maar als hij Marcus ontmoet, verdwijnen zijn bedenkingen.
Het is het begin van een boeiend gevecht, waarbij Anjalis de jongen laat ervaren hoe de wereld en de mensen in elkaar zitten.

Het boek; "Het Mysterie". (1989)
Het is lente en Lillemor wil een paar dagen doorbrengen in het oude vakantiehuisje van haar familie. Bij de eerste wandeling door het bos, stuit ze op het vermoorde lichaam van een vrouw die er uitziet als een jongere uitgave van haarzelf. De politie tast aanvankelijk in het duister, maar al vrij snel is duidelijk dat de moordenaar vermoedelijk een Griekse jongen is die in Duitsland werkt. Op het lijk is een stukje papier gevonden dat uit een Zweeds stratenboek is gescheurd. De aantekeningen op de achterkant zijn cryptisch, maar de man van Lillemor herkent ze meteen. Hij heeft jaren geleden die aantekeningen gemaakt in een stratenboek dat daarna is zoekgeraakt. Degene zich die het stratenboek indertijd heeft toegeëigend, kan de sleutel zijn tot de oplossing van het mysterie van de moord. En misschien ook van het mysterie van de gelijkenis tussen Lillemor en het slachtoffer.


Het boek; "Het zesde zintuig". (1992)
De tienjarige Sofie Horner en de iets oudere Anders Berglund zijn kinderen met een bijzondere gave. Sofia kan 'om de hoek kijken'. Anders is blind geboren. Maar misschien 'ziet' hij diezelfde dingen als zij. Op een dag stelt Sofia voor 'samen te dromen'. In hun gezamenlijke droom zweven ze op de eerste zondag van de advent de kerk uit. Maar ze hebben er geen rekening mee gehouden dat anderen hun droom kunnen zien. Zo komt het dat er een wonder gebeurt in het Zweedse plaatsje.

Het boek; "Anna, Hanna en Johanna": (1994)
"Over de daden van de moeders zijn er geen bijbelspreuken, hoewel ze vermoedelijk een grotere betekenis hebben dan die van vaders. Oeroude patronen worden doorgegeven van moeders op dochters die nieuwe dochters krijgen, die nieuwe dochters...
Misschien ligt hierin de verklaring dat vrouwen het zo moeilijk hebben gevonden om voet bij stuk te houden en de rechten te benutten die de maatschappij van gelijkberechtiging te bieden heeft."

Het boek; "Volgens Maria Magdalena". (1997)
De eerste ontmoeting tussen Maria, de moeder van Jezus, en Maria Magdalena is confronterend: 'Ben jij de hoer met wie mijn zoon in zonde leeft?' 'Ja. Maar ik ben geen hoer.'
Toch ging Maria Magdalena de geschiedenis in als een prostituee die zich in de nabijheid van Jezus ophield. In werkelijkheid was ze een gevoelige, intelligente volgelinge die het aanzien van de wereld had kunnen veranderen. Als haar de kans niet ontnomen was haar stem te laten horen. Die stem geeft Marianne Frediksson haar in deze roman, waarin ze indringend vertelt over het leven van Maria Magdalena en haar liefdesverhouding met Jezus.

Het boek; "Inge en Mira". (1997)
In Inge en Mira stelt Marianne Fredriksson de vriendschap van twee vrouwen uit verschillende culturen centraal. Ze vertelt over twee door hun verleden beschadigde mensen, over discriminatie, culturele integratie, de kracht om te overleven en te kunnen genieten van de kleine dingen. De intellectuele Inge is een gescheiden Zweedse van achter in de veertig en moeder van twee dochters. Ze is een sterke, onafhankelijke vrouw die weinig problemen heeft. Dan leert ze Mira kennen, een even oude Chileense die in de keuken van een kinderdagverblijf werkt. Het is het begin van een diepe vriendschap. Mira vertelt Inge over haar verleden in Chili en de verschrikkingen ten tijde van het Pinochet-regime. Haar oudste zoon is door de junta vermoord, haar dochter is verdwenen en zijzelf werd gefolterd en verkracht. Ook Inge doet haar verhaal, en langzaam maar zeker blijkt dat Inges eigen verleden minder rimpelloos is dan ze zelf wil geloven. Inge en Mira ontdekken dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze hadden vermoed. Wanneer het verleden zich aan hen opdringt, worden de kracht en de vriendschap van beide vrouwen flink op de proef gesteld.

Het boek; "Het raadsel van de liefde": (2004)
Jan is wetenschapper. Hij is ervan overtuigd dat het de genen zijndie het wezen van de mens bepalen. Feiten tellen. Intuïtie bestaat niet voor hem, want die is ongrijpbaar en dus onbegrijpelijk. Angelika gelooft juist dat dromen, gedachten en gevoelens het kompas vormen waardoor we ons leven moeten laten leiden. Jan en Angelika wonen elk op een eigen planeet. Alleen de liefde lijkt in staat de verschillen te overbruggen.
In 'Het raadsel van de liefde' vertelt Frediksson het verhaal van twee jonge mensendie zich, ook al zijn ze elkaars tegenpool, tot elkaar aangetrokken voelen.

Het boek; "De kracht van een vrouw": (2005)
Stina is een nuchtere, intelligente vrouw die stevig in haar schoenen staat. Maar als ze Per ontmoet en valt voor zijn innemendheid en levenslust, geeft ze zich volledig over aan de liefde. Haar moeder is blij met de verandering in het leven van haar dochter. De vader, rechercheur bij de politie, is minder gelukkig met de relatie. Toch lijkt alles goed te gaan, tot Stina in verwachting is. Vanaf dat moment gaat Per zich steeds agressiever en beledigender gedragen. Stina trekt zich terug. Ze schaamt zich en 'accepteert' het verbale en fysieke geweld tot er een grens wordt overschreden.

4 comments:

Joëlle weblog said...

Het boek 'Het raadsel van de liefde' sprak me heel erg aan, ook al leek het begin wat minder sterk. Ik kon gewoon niet geloven dat dit boek minder goed zou zijn dan haar andere boeken. Gelukkig ben ik doorgegaan! Ik vind het mooi om te lezen hoe Marianne Frediksson haar personages laat groeien in het verhaal. Zulke processen zetten mijzelf dan ook weer aan het denken over wie ik ben en wat ik wil bereiken in dit leven.

Joëlle weblog said...

Ik vond het boek 'De kracht van een vrouw' echt waanzinnig knap geschreven. Ik huiverde soms van hoe ze de situatie zo helder en scherp onder woorden wist te brengen. En ook in dit boek zag je weer hoe mensen zich kunnen ontwikkelen, als ze maar met een realistische blik naar zichzelf willen kijken.

Joëlle weblog said...

Ik vond dit een mooi verhaal over verdrongen herinneringen en oud schuldgevoel. Ik vond het verhaal niet zo sterk als de meeste boeken die ik van haar had gelezen, maar het zette me wel weer aan me denken. Hoe ook ik de mens geworden ben, door alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt.

Anonymous said...

boekjoelle.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading boekjoelle.blogspot.com every day.
fast loans payday