Tuesday, November 28, 2006

John Irving

John Irving zijn volledige naam is John Winslow Irving. Hij is geboren in Exeter, New Hampshire in 1942. Hij groeide op op een faculteit in New Hampshire, zijn stiefvader was een professor in de geschiedenis daar. Desondanks zijn dyslexie werd hij een echte boekenwurm. Hij ging Engels studeren aan de universiteit van New Hampshire.


Na zijn studies is hij met een studenten uitwisselingsprogramma naar Wenen gegaan om daar onder Gunter Grass te studeren. Op zijn 23e werd hij vader van de eerste van zijn drie zonen. Maar in 1981 scheidde hij van zijn eerste vrouw. Hij hertrouwede met zijn Canadese manager; Janet Turnbull. Nu leeft hij als worstelcoach, als afleiding van zijn literaire werk. Hij schrijft autoniem en zeer biografisch. Zijn werk bevat erg veel verwijzingen naar zijn echte leven.

Het boek; "Weduwe voor een jaar".
'Weduwe voor een jaar' wordt verteld in drie delen, die zich alle concentreren rond een kritiek moment in het leven van Ruth. Het eerste deel speelt zich af in de zomer van 1958, als Ruth 4 jaar oud is. In het tweede deel verloopt haar privé-leven heel wat moeizamer dan haar loopbaan als schrijfster. Het boek eindigt in de hersft van 1995, wanneer de eenenveertig jarige Ruth moeder en weduwe is. Ze ontmoet een Amsterdamse politieman en lijkt voor het eerst van haar leven echt verliefd te worden.


No comments: